Selecteer een pagina

Starten als zzp’er in de zorg brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, waarvan belastingen een van de belangrijkste zijn. Hier volgt een overzichtelijk artikel dat ingaat op wat je moet weten over de belastingdienst als je deze uitdagende stap zet.

1. Bepaal je rechtsvorm

Eén van de eerste stappen als nieuwe zzp’er is het kiezen van een rechtsvorm. De meeste zzp’ers in de zorg kiezen voor een eenmanszaak vanwege de eenvoud en de fiscale voordelen die het biedt voor kleine ondernemers.

2. Aanmelden bij de Belastingdienst

Als je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst en ontvang je een btw-nummer. Dit nummer heb je nodig voor al je facturen en voor je communicatie met de Belastingdienst.

3. Btw-aangifte: Weet wat je moet betalen

Als zzp’er in de zorg kan het zijn dat je btw-vrijgestelde diensten levert, vooral als je medische zorg verleent die onder de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) valt. Zorg dat je goed op de hoogte bent van welke diensten vrijgesteld zijn van btw en welke niet. Voor diensten die niet zijn vrijgesteld, moet je regelmatig (meestal per kwartaal) btw-aangifte doen.

4. Inkomstenbelasting: Voorkom verrassingen

Bereid je voor op het betalen van inkomstenbelasting. In tegenstelling tot werknemers, waarbij de belasting wordt ingehouden door de werkgever, moet je als zzp’er zelf je belasting betalen via voorlopige aanslagen of een aangifte aan het einde van het jaar. Reserveer een deel van je inkomsten voor deze belastingen om verrassingen te voorkomen.

5. Maak gebruik van fiscale regelingen

Er zijn verschillende fiscale regelingen waarvan je als zzp’er in de zorg gebruik kunt maken, zoals:

  • Zelfstandigenaftrek: Hierbij kun je een vast bedrag van je winst aftrekken als je aan het urencriterium van minimaal 1225 uur per kalenderjaar voldoet.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Deze aftrek is beschikbaar als je investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming.
  • Mkb-winstvrijstelling: Een extra aftrek op je winst, na de zelfstandigenaftrek.

6. Administratie: Houd alles bij

Een sluitende administratie is cruciaal. Dit is niet alleen een wettelijke eis, maar het helpt je ook om een helder overzicht te houden van je financiële gezondheid. Bewaar facturen, bonnen en andere zakelijke documenten goed geordend en overweeg het gebruik van boekhoudsoftware of een accountant. Dat begint al met de inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel.

7. Vraag om hulp

Schroom niet om hulp te vragen. Of het nu gaat om een boekhouder, collega zzp’ers in de zorg, of professionele adviseurs, gebruik de beschikbare resources om je te helpen navigeren door de belastingregels.

Door deze stappen te volgen, leg je een solide basis voor je werk als zzp’er in de zorg en zorg je dat je belastingtechnisch op alles bent voorbereid. Dit stelt je in staat om je te richten op wat echt belangrijk is: het leveren van goede zorg.

Hoe start je als zzp’er in de zorg?

Nu je weet hoe het zit met de belastingdienst als je gaat starten als zelfstandige zorg, vraag je je misschien af of er nog meer zaken geregeld moeten worden. Jazeker, is het antwoord! We helpen je graag en hebben daarom in dit artikel fijn alles op een rijtje gezet.

contact

Heb je nog vragen of wil je gewoon eens een ervaren zzp’er in de zorg spreken? Neem dan vrijblijvend contact op met Maxine. Ze vertelt je graag meer.